Het is een aardige foto die ik binnen kreeg van de Raad van Kerken in Nederland. Landelijke vertegenwoordigers van vijf godsdiensten in Nederland brachten gezamenlijk hun stem uit in het Stadhuis te Utrecht. Zij zien dit als bewijs van hun vertrouwen in de democratie. Voor mijzelf is de foto ook een symbool van tolerantie en respect. Moslims horen er gewoon bij in Nederland; ze maken deel uit van onze samenleving.

Wat me opvalt is dat de religieuze leiders uitsluitend mannen zijn. Het bevestigt het beeld van religie als mannenzaak. In elk geval zijn er ook vrouwen actief in de top van de Protestantse Kerk, binnen het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en binnen de Boeddhistische Unie. Misschien moeten zij de volgende keer een vrouwelijke bestuurder afvaardigen?    

Van links naar rechts: R. Bhondoe (Hindoe Raad Nederland), dr. A. Plaisier (Protestantse Kerk), imam K. el Bakkali (Vereniging Imams Nederland), priester J. Albers (Angelicaanse Kerk), imam M. Tahier Wagid Hosain (World Islamic Mission), en B. Lalbahadoersingh (Hindoe Raad Nederland), rabbijn M. ten Brink (Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom), rabbijn R. Evers (Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap), R. Laban (Boeddhistische Unie) en burgemeester A. Wolfsen van Utrecht.

Advertenties