Het CDA heeft een coalitievoorkeur uitgesproken: een combinatie van CDA, VVD, D66 en GroenLinks. Niet alleen de PvdA, maar ook de ChristenUnie wordt door de christen-democraten aan de kant gezet. En GroenLinks mag in dit plaatje een centrumrechts kabinet aan een meerderheid helpen. Of wordt het – als GroenLinks effectief onderhandelt – een kabinet in het midden van het midden?

De PvdA heeft na het uit elkaar spatten van Kabinet Balkenende IV een wijze beslissing genomen. Wouter Bos maakte plaats voor Job Cohen. Veel ideeën van Cohen sluiten goed aan bij de meer verlichte christen-democraten: een nuchtere kijk op religie en de multiculturele samenleving. Maar het CDA heeft blijkbaar erg veel frustraties opgelopen in de samenwerking met de PvdA. Zelfs Cohen kan dat niet goedmaken.

De ChristenUnie is ook afgewezen door het CDA. Waarschijnlijk omdat deze partij moeilijk past bij D66. En er moet wel een werkbare meerderheid in het parlement komen. Een pragmatische keuze, maar weinig subtiel jegens de sympathieke broeders en zusters van de ChristenUnie.

Het CDA geeft in elk geval duidelijk aan niet met de PVV in zee te willen. Dat is een pluspunt. Dat GroenLinks door het CDA als een serieuze coalitiepartner wordt gezien is ook een plezierige verrassing. Maar waarom de PvdA buiten spel blijven zetten? Deze partij is uiteindelijk flexibeler als het gaat om arbeidsmarktvraagstukken dan het CDA lijkt te zijn ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek. Als beide partijen op deze punten eens zouden schuiven?

De kans bestaat dat het CDA helemaal geen initiatief gaat nemen omdat de VVD de grootste wordt. Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat de VVD diep in haar hart de nu door het CDA voorgestelde combinatie uiteindelijk de minst slechte optie vindt. Veel hangt dan af van GroenLinks. Onder welke voorwaarden gaat deze partij meeregeren in het Kabinet Rutte? Of komt dan toch die andere optie in beeld: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie?

Speculeren blijft een leuk vak. Eerst zijn de kiezers aan de beurt op 9 juni. Zou Cohen nog een spurt kunnen maken in de peilingen? Of tekent zich nu al een coalitie af van CDA, VVD en D66 die door André of Femke aan een meederheid wordt geholpen? De periode van informatie en formatie na 9 juni, kan al met al een heel verrassende periode worden.

Advertenties